Merk je dat je vaak vermoeid bent, je futloos voelt of kan jouw immuunsysteem wel een positieve invloed gebruiken? Dan zou je baat kunnen hebben bij het slikken van vitamines. Want wist je bijvoorbeeld dat zink goed is voor je huid, nagels en je haren? En dat magnesium kan bijdragen aan een normale werking van je zenuwstelsel? In dit artikel lees je meer over de voordelen van een aantal verschillende vitamines en mineralen. 

Wat is het verschil tussen vitamines en mineralen? 

Over het algemeen hoor je de twee vaak in één adem genoemd. Je krijgt ze beiden binnen door gezonde voeding. Toch zit er wel degelijk een groot verschil tussen de twee. Vitamines komen uit de levende natuur en mineralen uit de dode natuur. Dat houdt in dat je vitamines voor een klein gedeelte zelf aan maakt, maar mineralen maak je zelf niet aan. Die moet je echt uit je voeding halen.  

Toch kun je de meeste vitamines niet zelf aanmaken. Je vindt ze in plantaardige en dierlijke producten, en als je een dieet volgt, eenzijdig, vegan of vegetarisch eet, is het verstandig om goed op te letten of je wel voldoende vitamines binnenkrijgt. Je bent namelijk voor je dagelijkse behoefte aan vitamines afhankelijk van de voeding die je binnenkrijgt. Denk je dat je te weinig vitamines binnenkrijgt? Dan kun je supplementen of vitamines slikken. Mineralen vind je in gesteente en in de voedingsbodem. Je kunt zelf dan ook geen mineralen aanmaken. Wel zijn ze belangrijk voor je lichaam, denk bijvoorbeeld aan de opbouw van weefsel, om een goede spijsvertering te behouden en ter ondersteuning van je stofwisseling. Ook hierbij geldt dat zodra je een dieet volgt of eenzijdig eet je dit kunt aanvullen met voedingssupplementen. 

Welke voedingssupplementen zijn er? 

Wil je je voeding graag aanvullen met mineralen of vitamines, dan kun je gebruik maken van voedingssupplementen. Het voordeel hiervan is dat je lichaam over het algemeen beter mineralen uit supplementen op kan nemen dan dat het kan doen vanuit de voeding die je binnenkrijgt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van magnesium capsules voor de ondersteuning van extra energie bij vermoeidheid, het concentratievermogen en het behoud van sterke botten. Of je kunt  zink tabletten gebruiken ter ondersteuning van het immuunsysteem, je huid, haar en nagels.  

Ben je benieuwd welke vitaminen en mineralen jouw lichaam goed kunnen ondersteunen? Neem dan contact op met een deskundige of zoek online naar aanbieders van vitaminen en mineralen. Vaak kun je deze ook online bestellen waarna je ze snel in huis hebt door middel van een brievenbuspakketje. Zo hoef je er niet voor thuis te blijven.