De afgelopen jaren is er een hoop gebeurd op de huizenmarkt. Zo is de rente voor hypotheken enorm gewijzigd. Waar je ruim een jaar geleden nog een hypotheek voor rond de 1,6% kon krijgen, zijn hypotheekrentes van rond de 4,5% nu eerder gewoonte dan een uitzondering. En dit is belangrijk wanneer je zelf op zoek bent naar een nieuwe hypotheek.

Of je nu starter bent of al een stuk verder op de woningmarkt bent en een tweede of derde huis aan wil schaffen, telkens is het van belang om op de hoogte te zijn van de huidige markt. Want ook de overheid zit niet stil als het aankomt op alles wat met het kopen en verkopen van huizen te maken heeft. Zo is niet alleen de marktrente veranderd, ook de overdrachtsbelasting is ondertussen gewijzigd. Een berekening hypotheek biedt daarom inzicht in jouw mogelijkheden.

Op basis waarvan wordt jouw maximale hypotheek bepaald?

Dit is een vraag die voor velen heel relevant is. Er zijn namelijk verschillende factoren die van invloed zijn op de hoogte van jouw maximale hypotheek. Ten eerste zijn huidige schulden een factor waar je op moet letten. Een schuld voor een eerdere woning, een auto of boot kan van invloed zijn op het bedrag dat je maximaal kunt lenen. 

Ook de huidige marktrente speelt mee. Hoe hoger deze is, hoe minder geld je over het algemeen kunt lenen bij een bank. Daarnaast telt jouw eigen inkomen natuurlijk mee. Verdien je meer? Dan kun je ook vrijwel altijd meer lenen. Koop je samen met je partner een woning? Dan telt ook zijn of haar inkomen voor een groot gedeelte mee.

Hypotheek verhogen voor een verbouwing

Er zijn daarnaast ook veel mogelijkheden op het moment dat je een hypotheek verhogen verbouwing wil. Dit kan een verbouwing zijn van de keuken, badkamer, een dakkapel of bijvoorbeeld een aanbouw. Tegenwoordig is het in veel gevallen mogelijk om hiervoor in gesprek te gaan met de bank. Zij vertellen je graag alles over de mogelijkheden en kijken met je mee naar of het überhaupt mogelijk is om je hypotheek te verhogen. Hierdoor zullen je maandlasten immers stijgen en dat kan niet in elk geval.

Zelf heb ik in ieder geval meerdere keren mijn hypotheek kunnen verhogen voor verschillende woningen. Hierdoor konden we verbouwingen realiseren die anders niet mogelijk waren geweest. Ga in zo'n geval altijd in gesprek met verschillende aanbieders zodat je precies weet hoe je ervoor staat. Veel succes met de gesprekken!