De afgelopen jaren is de foodtruck alleen maar populairder geworden. Zowel in vaste restaurantvorm als pop-up plek op een festival. Als je graag met eten werkt en altijd al een eigen zaak hebt willen openen, kan het enorm leuk zijn om dit voor een zomer te proberen met een eigen foodtruck. In deze blog vertel ik je wat je allemaal nodig hebt om hiermee te starten. Zo kan je deze zomer (of langere tijd) aan de slag met dit avontuur! Lees je mee?

Begin met een businessplan

Definieer je concept, doelgroep en de gerechten die je wilt verkopen. Onderzoek ook de benodigde vergunningen, voedselveiligheidsvoorschriften en lokale regelgeving. Door alles duidelijk te hebben, kan je aan de slag. Zoek plekken en festivals en neem contact op als je alles geregeld hebt.

Kies je keuken

Overweeg welk type gerechten het beste bij jou en je doelgroep passen. Of het nu gaat om hamburgers, taco's, pizza's, smoothies of gezonde salades, zorg ervoor dat je iets aanbiedt dat onderscheidend is en aantrekkelijk voor de lokale gemeenschap.

Zorg voor een aantrekkelijke foodtruck

Investeer in een goed uitgeruste foodtruck die functioneel en visueel aantrekkelijk is. Denk aan de branding, menuborden en een aantrekkelijke buitenkant die de aandacht trekt. Je moet ook de noodzakelijke apparatuur er mooi uit laten zien. Een koel bakwagen met laadklep moet functioneel zijn maar je moet ook een manier vinden om deze wagen onderdeel te maken van jouw restaurant. Qua functie maar dus ook qua uiterlijk.

Populaire locaties

Kies strategische locaties zoals drukke pleinen, parken of bedrijventerreinen waar veel potentiële klanten aanwezig zijn. Verken samenwerkingen met bedrijven in de buurt om lunchmogelijkheden te bieden.

Online aanwezigheid

Maak gebruik van social media om je foodtruck te promoten en klanten op de hoogte te houden van je locatie en openingstijden. Gebruik platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter om je menu-items, specials en aanbiedingen te delen.

Praktische benodigdheden

Voedselvoorbereiding en apparatuur: Zorg ervoor dat je over de juiste keukenapparatuur en benodigdheden beschikt om je gerechten op locatie te bereiden. Denk aan een koelkast, fornuis, friteuse, grill en voldoende opbergruimte. Een bakwagen koeling is voor veel mensen met een verplaatsbaar restaurant een grote uitkomst.

Personeel en training

Overweeg of je extra personeel nodig hebt om je te helpen bij de bereiding en verkoop. Zorg ervoor dat je team goed is opgeleid. Bespreek ook met je personeel voor hoe lang je hen nodig hebt. Bijvoorbeeld alleen in de zomer of voor langere tijd.