De hypotheekrente is de afgelopen jaren flink gedaald. Dit zorgt voor meer vraag op de woningmarkt. Steeds meer mensen denken eraan om een huis te gaan kopen of bouwen. Vaak ontstaat dan de vraag of ze wel het gewenste bedrag kunnen lenen. Dit heeft met heel veel dingen te maken. Het kan daarom lastig zijn om in te schatten of je voldoet aan de wensen van een bank. Leeftijd, inkomen en relatiestatus zijn belangrijke factoren die veel invloed hebben op de hoogte van jouw hypotheek.

Wanneer je een huis koopt of gaat bouwen, heb je vaak een hypotheek nodig om het gehele bedrag te financieren. Een hypotheek is een lening die je afsluit bij een bank of andere financiële instelling, waarmee je het geld krijgt om een huis te kopen. Je maakt dan maandelijks een aflossing op de lening, en na afloop van de looptijd is het huis van jou. Maar een hoge rente is voor heel veel mensen een reden om de aankoop van een huis voorlopig uit te stellen. Het kan dan ook zeer handig zijn om het rentepercentage regelmatig te checken. Hierdoor ben je goed op de hoogte van jouw maximale hypotheek en kun je gericht op zoek gaan naar jouw droomhuis.

Verschillende soorten hypotheken

Als je een huis wilt kopen, moet je goed nadenken over wat voor soort hypotheek het beste bij je past. Er zijn verschillende soorten hypotheken. Je kunt bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek afsluiten. Welke soort hypotheek voor jou geschikt is, hangt onder andere af van je levenssituatie en inkomen. Hypotheken kunnen variëren in de lengte van looptijd.  Een hypotheek van 30 jaar is gebruikelijk, maar sommige mensen kiezen ervoor om ze in 20 of 25 jaar af te lossen. Hypotheekrente speelt vaak een cruciale rol in de keuze van een hypotheek. De hoogte van het rentepercentage hangt af van verschillende factoren, zoals de algemene economische situatie.

De hoogte van het hypotheekbedrag berekenen

Je hebt eindelijk jouw droomhuis gevonden. Maar kun je deze wel betalen? Als je een huis wilt kopen, moet je eerst berekenen hoeveel je kunt lenen. Hypotheek berekenen is een goede eerste stap om te kijken hoeveel je kunt lenen. Dit doe je met een hypotheekcalculator. Je vult dan je bruto jaarinkomen en leeftijd in. De calculator berekent dan je maximale maandlast. Deze maandlast is een uitkomst die gebaseerd is op meerdere externe en persoonlijke factoren. Je kunt direct zien of je in aanmerking komt voor het gewenste leenbedrag. Op deze manier kun je snel handelen en eventueel een bod bij de verkoper van jouw droomhuis neerleggen.