Men heeft het vaak over een droombaan, maar het kan lastig zijn om het juiste carrièrepad voor jou te vinden. Of je nu net klaar bent met je opleiding en niet aan de slag komt in je gekozen werkveld, of op dit moment in een functie zit waar je geen voldoening uithaalt; het kan geen kwaad om te kijken naar andere opties. 

Zeker in de huidige arbeidsmarkt heb je als werknemer veel mogelijkheden. Heb je weleens nagedacht over een baan in het management in de zorg? Lees verder om te ontdekken of dit iets voor jou is.

Wat houdt management in de zorg in?

De zorg is een van de belangrijkste sectoren in de samenleving. We krijgen er allemaal weleens mee te maken in ons leven, en dankzij de corona crisis zijn velen van ons zich bewuster geworden van het harde werk dat zorgmedewerkers verrichten.

Als manager of teamleider in de zorg moet je van veel markten thuis zijn. Je hebt namelijk niet alleen met cliënten te maken, maar ook met zorgverzekeraars, de overheid en natuurlijk de zorgmedewerkers. Die moet jij op de juiste manier ondersteunen en begeleiden.

Laat je opleiden tot manager in de zorg

Om leidinggevende in de zorg te worden, zul je een opleiding moeten volgen. Hier leer je bijvoorbeeld om de cliënt centraal te stellen, maar ook hoe je moet leidinggeven en coachen, hoe je samenwerkt in de zorgketen en hoe je flexibel te werk kunt gaan.

Je hoeft overigens niet direct een zorgopleiding te volgen nadat je van de middelbare school komt. Er zijn verschillende opleidingen in zorgmanagement die beschikbaar zijn voor volwassenen. Zo kun je jouw levens- en werkervaring meenemen tijdens de opleiding en leer je van andere volwassen studenten. Opleidingen in de zorg zijn vaak op HBO-niveau.

Soorten opleidingen in de zorg

Je kunt met een opleiding tot manager in de zorg verschillende kanten op. Zo kun je een opleiding volgen in kwaliteitsmanagement, procesmanagement en veranderingsmanagement. Ook kun je je specifiek op leiderschapskwaliteiten richten, zoals een opleiding coachend leidinggeven. Daarnaast kun je je ook op de financiële, bedrijfskundige en marketingkant van de zorg richten.

Om te weten welke soort opleiding het beste bij jou past, zul je je wat meer moeten inlezen. Vaak kun je hier ook advies over krijgen van een onderwijsinstelling. Medewerkers daar weten vaak precies welke opleiding het beste bij jouw ervaring en wensen past. Ben jij al klaar om je huidige baan vaarwel te zeggen voor een opleiding management in de zorg?