Of u nu net een huis hebt gekocht of al een tijdje eigenaar bent, het is belangrijk om te weten wat de waarde van uw woning is. Uw woningwaarde is een van de belangrijkste factoren die bepalen hoeveel u kunt lenen of hoeveel u kunt verkopen als u besluit uw huis te verkopen. Er zijn twee termen die vaak worden gebruikt om de waarde van uw woning te beschrijven: "onder water" en "overwaarde". In deze blog gaan we dieper in op deze termen en leggen we uit wat ze betekenen.

Onder water

De term "onder water" verwijst naar de situatie waarin de schuld op uw huis groter is dan de waarde van uw huis. Met andere woorden, als u uw huis zou verkopen, zou u niet genoeg geld ontvangen om uw hypotheek af te betalen. Deze situatie kan ontstaan wanneer de waarde van uw huis daalt, terwijl u nog steeds een hypotheekschuld hebt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een economische recessie of wanneer de huizenprijzen lokaal dalen. In Nederland hebben we deze situatie veel zien ontstaan tijdens de economische crisis van 2008 en de recessie die daar op volgde. Gelukkig zijn is de gemiddelde waarde van de woningen inmiddels weer flink gestegen. De mensen die hun huis dus niet verkochten zijn vaak vanzelf weer uit de problemen gekomen. Als u zich in een "onder water" situatie bevindt, kan het moeilijk zijn om uw huis te verkopen, omdat potentiële kopers mogelijk niet bereid zijn om de volledige hypotheekschuld te betalen. Het kan dan dus verstandig zijn om te wachten. Het is vaak een goed idee om in deze situatie contact opnemen met de hypotheekverstrekker voor advies.

Overwaarde

De term "overwaarde" verwijst naar de situatie waarin de waarde van uw huis hoger is dan de schuld op uw huis. Met andere woorden, als u uw huis zou verkopen, zou u meer geld ontvangen dan u nog verschuldigd bent aan uw geldschieter. Deze situatie kan ontstaan wanneer de waarde van uw huis stijgt, terwijl u nog steeds een hypotheekschuld hebt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer de economie goed draait of wanneer er veel vraag is naar huizen in uw omgeving. U kunt er voor kiezen om de overwaarde huis gebruiken voor het afbetalen van een deel van de hypotheek en zo de maandlasten verlagen. Daarnaast kunt u ook overwaarde huis opnemen om bijvoorbeeld te investeren in andere beleggingen of voor een verbouwing, waarmee u dus ook vaak de waarde van uw huis verder verhoogt.